pondělí 17. července 2017

Jak na… letní piknik

Pikniky my můžem. Hodně a často a rádi. A v každém ročním období. Dokonce i v zimě. Letos jsme opékali buřty na sněhu a na sáňkách se zahřívali svařeným jablečným džusem. :-)

Připravovat jídlo na piknik mě opravdu baví. Vařit a balit a přemýšlet, co asi ještě by se hodilo. Nemáme žádný sofistikovaný piknikový koš ani žádné speciální nádoby na uchovávání chladného nebo naopak teplého jídla. Jen pár obyčejných plastových krabiček s dobře těsnícím víčkem. Toť vše.



Nejčastěji piknikujeme na zahradě, takže tam jídlo připravuji rovnou na talíře nebo do misek.  A když vyrážíme někam do přírody (ale nikdy nejdeme nijak daleko), balím do krabiček a do batohu.



Kromě jídla se mi ještě s sebou osvědčilo brát: deku na sezení, starší ubrus na který rozložím jídlo, kousek záclony proti hmyzu (popř. písku jsme-li na písečné pláži), pár příborů, misek a talířů. Stačí opravdu jen pár, nemusí to být přesně podle počtu účastníků pikniku, protože většina si jídlo vezme rovnou do ruky. Nůž na krájení, papírové ubrousky a… dosaďte si sami. My toho o moc víc nemáme. Sklenice či hrnky obvykle nebereme, protože si vystačíme s vodou a každý má na cesty svou láhev.

Co na pikniku vlastně jíme? To, co jsme si připravili. Většinou se řídím ročním obdobím a připravuji z toho, co právě roste. Co na piknik na jaře se dozvíte dole v článku o jarním vaření tu.

 A co jsme měli s sebou teď v létě?

Jasné je sezónní ovoce, takže byly meruňky a meloun. A potom nějaké zdravé "zobací" krabičky pro děti. Tentokrát to byla směs ořechů, rozinek a sušených jablek a kolečka z rýžové mouky slazená ječným sladem (ta jsou vždycky hned pryč).



Na každém správném pikniku musí být zeleninový salát. Tentokrát jsem zvolila řecký salát choriatiki, protože jsem měla z bedýnky okurku, červenou cibulku a oregano. Salát se vlastně hodně podobá šopskému salátu. Ten jsme dřív v létě poměrně často dělali, ale od té doby, co jsem objevila tenhle, už ho jinak neděláme. Podobně jako na šopák na kostičky nakrájíme okurku (lépe okurku nejprve rozkrojit a vyškrábnout vnitřek se semínky), světlou nebo zelenou papriku a několik rajčat (v poměru jak máte rádi), přidáme na půlměsíčky nakrájenou červenou cibulku a černé olivy. Osolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oreganem. A navrch nahrubo nastrouháme feta nebo balkánský sýr. Pokud máte zeleninu a sýr z lednice, už nemusíte chladit a klidně hned podávejte.



Zástupci slaných jídel byly tři. Obyčejné tousty se sýrem a šunkou z toustovače. Ty si speciálně vyžádaly naše děti, protože je jinak skoro nedělám a toustovač si půjčuju od babičky. Cuketová nádivka, která se dá skvěle jíst i samotná nebo právě s nějakým salátem a slaný špenátový závin z lístkového těsta. Na cuketovou nádivku nemám žádný přesný recept. Je to "co dům dal". Nahrubo nastrouháme cuketu, osolíme a necháme vykapat. K cuketě přidáme co máme - na kousky nakrájenou cibulku, nějakou uzeninu (já dávám uzené tofu), nastrouhaný sýr… Přisypeme přiměřené množství mouky (může být i celozrnná) a přidáme 4 vejce. Doředíme olejem do řidší konzistence. Přidáme lžičku prášku do pečiva. Pokud máme čas, můžeme vejce rozdělit a z bílků vyšlehat sníh, který přidáme až nakonec. Potom už prášek do pečiva použít nemusíme. Osolíme a výrazně okořeníme. Přendáme do vymazaného pekáčku (doporučuji větší, protože nádivka je o mnoho lepší, když je nižší) a pečeme v rozehřáté troubě do zrůžovění. Je moc dobrá teplá i studená.




Závin je nejlepší z domácího lístkového těsto. To ale to teď moc nestíhám, takže kupuji čerstvé, už rozválené. Recept je superjednoduchý. Připravíme si hustý špenátový protlak (nebo použijeme mražený), do něho přidáme dvě natvrdo uvařená vejce nakrájená na kousky a dvě vejce syrová. Můžeme přidat i nastrouhaný sýr. Osolíme, okořeníme a rozvrstvíme na střední pruh těsta. Zavineme, potřeme vejcem, posypeme sezamovými semínky a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů dozlatova (cca 20 minut).



A co sladkého? Měli jsme kuskus na sladko, který mi připravil Máťa jako dárek k narozeninám. Jeden díl kuskusu zalijeme dvěma díly vroucí vody a necháme 10-15 minut stát. Poté ho načechráme vidličkou a doplníme tím, čím máme rádi. Máťa přidal špetku skořice, med, vlašské ořechy a předem namočená sušená jablka a švestky. A byla to bašta.



Druhým sladkým jídlem byl tvarohovo-meruňkový štrúdl. Stejně jako u slaného závinu je nejlepší domácí lístkové těsto. Nejrychlejší je ovšem koupit si už rozválený plát. Ten potřeme strouhankovou směsí. Tu připravíme tak, že na pánvičce rozpustíme cca 20 g másla, přidáme 50 g moučkového cukru a dvě lžíce strouhanky a na mírném ohni lehce osmahneme. Střední pás těsta pokryjeme tvarohovou náplní. Tu smícháme ze 250 g měkkého tvarohu, 1 bílku, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 vanilkového cukru a špetky soli. Na tvaroh naklademe rozpůlené meruňky. Zavineme, potřeme vajíčkem a pečeme při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.



Všem moc chutnalo a všichni jsme si piknik užili. Tak navařte (nebo klidně ani nevařte, ale něco nakupte) a vyrazte s dekou a jídlem někam ven. Je to paráda!




A  o podzimním pikniku zase někdy až přijde čas. :-)


Pár skvělých piknikových tipů najdete i na webu jdeteven.cz.

2 komentáře: