pátek 30. dubna 2021

Jak na… vaření s plevely a bylinkami

AKTUALIZOVANÝ STARŠÍ ČLÁNEK

Miluju jaro! Teda ne, že bych zbytek roku ráda neměla. Mám vlastně ráda všechna roční období, každé má něco do sebe. Ale to jaro! První hřejivé sluníčko, první kvítka, první zelená… A o tu tady jde hlavně! První zelené lístky. A jedlé k tomu. Já totiž dost ráda vařím. A úplně nejradši zrovna na jaře. Z prvních lístků a první zeleniny. Všechno je křehké, čerstvé, dobré a často i svěže zelené. A navíc se to dá jíst rovnou. Ani nijak vařit se to moc nemusí. Můžete to trhat rovnou ze záhonu. A nebo z trávníku, protože na jaře jsou nejlepší plevele. Obecně se jim tak říká, ale jsou to vlastně jedlé byliny (často i květiny) všeho druhu. Plné vitamínů a moc dobré! A chutnaji i dětem. Tak šup se ven napást. :-)

Ale pozor, všeho s mírou, ať se zase "zeleně" nepřiotrávíte. Zvlášť pokud nejste moc zvyklí. A že trhat jen na čistých místech a jen mladé zelené lístky a jen to, co určitě poznáte, asi není třeba psát. :-)

Bršlice kozí noha, ptačinec žabinec, šťavel kyselý
(na ten pozor, toho jen trošku!) a k tomu pažitka a
lístky a květy violky vonné/fialky a kopřiva dvoudomá.
Pokud byste přeci jen něco trochu sofistikovanějšího než rovnou s tím do pusy, napíšu vám, co my obvykle vaříme a moc nám chutná a kde hledáme recepty. Proč my? Protože děti se moc rádi přidávají a připravují a vaří se mnou. A taky sbírají. Rovnou do pusy i do misky. Sběr je totiž takové detektivní pátrání. Jasně, pažitku nebo petrželku najdeme obvykle na záhonu na stejném místě. Ani česnek medvědí nebo naťová cibulka se nám nikam nestěhují, ale taková bršlice, kopřiva, kontryhel? Ty jsou pořád někde jinde a vystrkují na nás zelené růžky z různých koutů zahrady. A co teprv ptačinec žabinec. Ten občas vylézá i tam, kde by ani nemusel. :-)

A jakže ty různé byliny poznáme? Různých atlasů rostlin máme celkem hodně, ale nejvíc se nám osvědčil malý skládací knižní vějířek Užitečné plevele z Lipky. Skladný, přehledný, nezabere moc místa a stručné informace jsou úplně dostačující. Koupíte tu.


A podle čeho vaříme? No, většinou tak nějak z hlavy, podle toho, co mi někde přeletí přes nos, co jsem někde viděla, četla, zaslechla… Ale protože jsme rodina knihomolů, knížek o jedlých bylinách a o tom, co z nich připravit či ukuchtit, máme taky dost. Tady pár pro inspiraci. Ve většině je  základní info o dané bylině a k tomu více či méně receptů. Doporučuji blíže prozkoumat třeba v knihovně či knihkupectví, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Já asi nejčastěji používám knihu Vaříme z přírody a Bylinky pro děti a maminky.

Nějaké recepty na "zelené" vaření najdete i v několika dalších kuchařkách. Já mám oblíbené tyto.

Bio kuchařka vyšla nedávno v novém vydání, Kuchařky ze Svatojánu jsou tři díly a Receptů z farmářského trhu dva díly.

Publikací se zelenými recepty je tedy mnoho a mnoho. Spoustu toho najdete i na webu. Takže já žádné další konkrétní recepty přidávat nebudu, jen spíš pár tipů, kde, jak a v čem jíme "ty plevele" my.

Úplně nejlepší je si natrhat je rovnou do pusy. Čerstvé, křupavé, ještě orosené… Ale je mi jasné, že na to úplně každý není. Tak zkuste přidat nějaké lístečky nebo kvítky do čerstvého salátu. A můžete dávkovat po troškách. Doplňte bylinkami třeba salát z rukoly, polníčku nebo ledového salátu. Naše oblíbená kombinace je půlka malého nakrájeného ledového salátu, dvě hrsti natrhané rukoly (děti samotnou rukolu moc nemusí, připadá jim hořká, proto kombinuji) a hrst nebo dvě hrsti nakrájených zelených lístků (bršlice, ptačinec, kontryhel, jahodové lístky, lístky sedmikrásky a fialky, lístky pampelišky… prostě co najdete). K tomu dělám klasickou lehkou italskou zálivku ze lžíce medu, lžíce citronové šťávy, dvou lžic olivového oleje a trochy soli. Podle chuti můžete přidat i hořčici, majonézu nedoporučuji, salát by zbytečně "ztěžkl". A můžete podávat rovnou tak. Nebo přidáte to, na co máte chuť. Třeba na hrubo nastrouhanou mrkev, ředkvičky a vařená vajíčka, nivu a hrušku, hroznové víno a parmazán, vlašské ořechy nebo mandlové hoblinky, ananas, opražená slunečnicová semínka, opečené kostičky chleba… Vybírejte také podle ročního období, v kterém salát připravujete. A doporučuji nepřidávat více než dvě suroviny, abyste neměli jarní salát příliš chuťově přeplácaný. A navrch samozřejmě nějaká kvítka! Sedmikráska, fialka, v létě pak divizna, měsíček, lichořeřišnice, květy pažitky, možností se spousta a vypadá to krásně.

Kopřiva dvoudomá, ptačinec žabinec, sedmikráska chudobka, pažitka, listy smetanky lékařské - pampelišky, bršlice kozí noha - vše březnové, čerstvě rašící.
Violka vonná - fialka, salát s vejci a ředkvičkami, zapečený chléb se sýrem a kopřivami, bylinková omeleta, listy jahodníku, zeleninová polévka s jáhlami, bylinkové karbanátky, salát s mrkví a ředkvičkami, kontryhel obecný.

Dál nám moc chutnají zelené polévky. Základ dělám vždy podobně, hlavně aby to byla rychlovka. Na olivovém oleji nechám zesklovatět cibulku, přidám nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu (podle toho, co zrovna doma mám) a nechám chviličku osmahnout, zaliju vývarem a asi 10 minut vařím. Pak přidám nakrájené zelené bylinky (k výčtu výše můžete přidat ještě kopřivu - tu je totiž lepší alespoň spařit horkou vodou, proto se do salátů nehodí, řebříček, petrželku, libeček…) a dvě minutky povařím. Základ je hotov a zase záleží na tom, na co máte chuť. Můžete si jako zavářku připravit jáhly, klasické nudličky, omeletové nudle s bylinkami nebo rýži. Tyhle věci vařím zvlášť a přidávám je až do hotové polévky, popř. využiju toho, co zbylo z minulého dne. Do polévky můžete též jen tak rozkvedlat vajíčko nebo třeba zavařit drožďové nočky. A pokaždé to bude jiná polévka. Pokud ji chcete hustou a vydatnější, přidejte na začátku ke strouhané zelenině propláchnuté ovesné vločky nebo pohankovou lámanku. Osolit a okořenit podle chuti a navrch zase nějaká ta kvítka a lístečky na ozdobu, výborná je nakrájená pažitka.

Lučinová pomazánka, salát, bramborová kopřivačka, sedmikráska chudobka, špenátovo-kopřivová polévka, smetanka lékařská - pampeliška, závin z listového těsta s vajíčkem, kopřivami a balkánským sýrem, zeleninová polévka s drožďovými nočky, jarní nádivka s kopřivami.

A co dalšího? Bylinky se dají přidat opravdu skoro do všeho. Nejlepší je samozřejmě žádná nebo jen krátká tepelná úprava, ale nic nebrání tomu, přidat bylinky třeba do ovesných či pohankových karbanátků (mohou být samozřejmě i s mletým masem či nastrouhaným uzeným tofu ;-) ), vaječné omelety, zapéct si chleba se sýrem a kopřivami, udělat si rizoto s hráškem a nudličkami z bylinkových omelet, přidat bylinky do jarní velikonoční nádivky, francouzských brambor, upéct kopřivový závin z listového těsta, udělat si pesto z medvědího česneku a dát si ho s těstovinami… A nebo si je nasypat jen tak na chleba nebo přimíchat do pomazánky. Možností je moc. A jedna lepší než druhá. :-)

Těstoviny s pestem z medvědího česneku a salát k tomu.

A nejlepší z toho všeho je, že spoustu z toho můžete dělat přímo venku, třeba na zahradě. My už jsme letos první jarní zelený piknik na zahradě stihli. Já vím, že zrovna teď to venku na venkovní piknikování nevypadá, ale ono to přijde! A pak si společně s dětmi můžete připravit jednoduché menu přímo na zahradě. My jsme si udělali čerstvý salát, domácí lučinovou pomazánku a sýrové kuličky. Děti se postaraly o sběr a skoro tříletá i vydatně pomáhala s přípravou občerstvení přímo venku. Stříhala, krájela, míchala, koulela...
Na salát je recept výše. Domácí lučinu vyrábím smícháním velkého bio jogurtu se zakysanou smetanou, osolím a nechám okapat před plátýnko v cedníku přes noc v lednici. A pak už se to jen dochutí a přidá vše možné zelené. A šup s tím na chleba. Sýrové kuličky byla čistá improvizace. Trochu změklého másla, osolit a přidat na jemno nastrouhané sýry, které vám zbyly v lednici, můžete přidat i trochu té lučiny, nedrží-li vám to pohromadě. Nechat trochu ztuhnout v lednici a pak válet kuličky a obalovat v nakrájené pažitce. Zvládnout dělat i děti! :-) Ještě jsme měli zapečené francouzské brambory s hromadou zeleného a k pití kopřivový čaj. Parádní piknik!





A my vám přejeme dobrou chuť. Venku a ze surovin z venku. Nejen. :-)
Mějte se jarně a na závěr pár osvědčených tipů na zajímavé stránky se "zelenými" recepty:
A máte-li vy něco oblíbeného zeleného k svědku, sem s tím!

1 komentář:

  1. Super, děkuju za článek, tipy se budou příští rok hodit. My jsme letos na okrasné záhony dali <a href="https://www.agrotex.cz/katalog/dle-ucelu/proti-plevelu!>textilii proti plevelu</a>, takže už ho tolik nemáme, ale klasické užitkové záhony pořád okopávám, takže pořád nějaký ten plevel máme. Hlavně se mi líbí, že takto nemusím rostlinky vyhazovat do popelnice :-)

    OdpovědětVymazat