čtvrtek 1. června 2023

Recepty… jahodová sezóna

Jahody, jahody, jahody… Jahody milujeme. Jahody se navíc skvěle kombinují s rebarborou, které se sklízí zhruba ve stejném období, a kterou taky můžeme. Pár rebarborových receptů najdete TU.


Občas se ptáte, kde beru recepty. Mám sice několik svých oblíbených kuchařských knih (Bio kuchařka Hanky Zemanové, Kuchařka ze Svatojánu, Kuchařka z farmářského trhu…), ale moc z nich nevařím. Obvykle mi totiž něco cvrnkne o nos, někde něco vidím, přečtu si a pak se rozhodnu, že to uvařím. Mezitím, ale polovinu přísad a surovin zapomenu, něco se mi v receptu nezdá, tak to nahradím něčím jiným a dokuchtím to podle sebe. Ale obvykle nám to moc chutná i tak. :-) Pro tenhle článek jsem se ale pokusila dohledat recepty původní.


Nejprve přišla na řadu marmeláda. A vlastně i nakonec. Byla totiž i z těch posledních malinkých jahod a prvních malin a rybízu. Od té doby, co ji dělám s citrusovým pektinem a minimem cukru miluju vaření marmelády (a následné požírání) ještě víc. Pektin (a taky spoustu jiných poživatin ve větším množství a papírových pytlících) si objednávám tu a je tam i návod, jak pektin používat. Na 1 kg ovoce stačí cca 10 g pektinu a cukru podle chuti (já obvykle dělám s cca 200-300 g cukru).


Jahodové nanuky byly naší letošní červnovou láskou číslo jedna. Příprava je jednoduchá. Rozšťoucháme, popř. rozmixujeme jahody, přidáme trochu jogurtu (zhruba třetinu oproti jahodám, ale nemusíte ho dávat vůbec) a trochu medu. Dáte do tvořítek a šup s tím do mrazáku. A je to bašta! 


A tady jsou vychlazené jahody s jogurtem, které se nevešly do tvořítek. Doporučuji ještě navrch posypat mandlovými lupínky.


Recept na tvarohové šišky s jahodovým žahourem jsem objevila v čísle 6/17 Pravého domácího časopisu. A protože šišky obvykle děláme jáhlové a s mákem, měla jsem trochu obavy, jak budou tyhle přijaty. A jen se po nich zaprášilo! Smícháme 500 g měkkého tvarohu s 100 g polohrubé mouky a 100 g špaldové hladké mouky, 1 vejce a špetku soli. Zpracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme váleček a nakrájíme na kousky, z těch vyválíme šištičky. Ty vkládáme do vroucí vody a vaříme na mírném ohni cca 6 minut. Jahody rozvaříme, osladíme svým oblíbeným sirupem. Šišky přelijeme žahourem, trochou rozpuštěného másla a můžeme podávat s jogurtem.


"Zdravá" bublanina s vločkovou drobenkou. Hrnek kukuřičné mouky, hrnek špaldové mouky a hrnek bílé polohrubé mouky smícháme s hrnkem kokosu, práškem do pečiva, hrnkem pšeničného sirupu a hrnkem oleje. Vymícháme, popř, přilijeme vodu do konzistence třeného těsta (já dala méně a buchta byla sušší). Vlijeme na vymazaný plech, poklademe nakrájeným ovocem a posypeme drobenkou. Na tu smícháme jemné ovesné vločky, trochu oleje a trochu sirupu. Množství nevím, dělám od oka. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 30 minut.


Hustý řecký jogurt jen tak s mátou, medem a jahodami. A zase můžete přidat ty zlehka na suché pánvi opražené mandlové lupínky. Ty my můžem všude. Třeba i na mrkvovou nebo dýňovou polévku. :-)


Lehký, letní, svěží a výborný salát. Rukola, polníček, ledový salát… cokoliv máme po ruce. Nakrájíme nebo natrháme na kousky, přidáme na kostičky nakrájenou nivu a jahody. Zamíchá se to a zalije italskou zálivkou (lžíce citronové šťávy, lžíce medu, dvě lžíce olivového oleje, kdo chce, může dosolit). A to je všechno! A navrch… třeba ještě mandlové lupínky. :-)


Rýžová nebo ovesná nebo pohanková nebo jáhlová nebo jakákoliv jiná kaše. K snídani, večeři, chlazená ke svačině. Milujeme všechny a s čerstvým ovocem obzvlášť. Sypat lze čímkoliv. Semínky, lupínky, drcenými ořechy…





Kynuté jahodové knedlíky. Klasika, která prostě musí být. Navíc recept mám od mamky, takže dělám stejné jako nám ona vařila, když jsem byla malá. Do trochy vlažného mléka přidáme trošku cukru a rozdrobíme čtvrt kostičky droždí, posypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Půl hrnku mléka, 1 vejce a tři hrnky osolené polohrubé mouky smícháme s vykynutým kváskem. Vypracujeme tužší  těsto a necháme vykynout. Lžící ukrajujeme kousky, roztlačíme dlaní a plníme jahodami. Dobře uzavřeme a vytvarujeme koule. Vkládáme do vroucí vody a vaříme nejprve pod pokličkou asi 5 minut, poté knedlíky obrátíme a vaříme odkryté ještě 3 minuty. Knedlíky vyndáme a propíchneme vidličkou. Podáváme s tvarohem, cukrem a máslem.


Špaldové cupcakes s jahodovým krémem jsou ze stejného čísla PDČ jako tvarohové šišky výše. A jsou stejně výborné. A recept je tu: 100 g změklého másla utřeme s 100 g třtinového cukru, přidáme 3 vejce a postupně přimícháváme 100 g špaldové celozrnné hladké mouky a 100 g pšeničné bílé polohrubé mouky, kypřící prášek a trochu (cca 50-100ml) mléka. Promícháme a nalijeme do formiček na muffiny. Pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Na krém smícháme rozmixované jahody s 200 g mascarpone, 150 ml vyšlehané šlehačky a 1 lžíci třtinového cukru. Já jsem šlehačku nedávala, krém byl řidčí, ale když se nechá vychladit v lednici, je výborný. A celé muffiny též.


Pro změnu "nezdravá" bublanina. :-) Těsto je tak akorát do menšího pekáčku (cca 30 x 20 cm). 150 g změklého másla utřeme  s 100 g třtinového cukru a vanilkovým cukrem, přidáme 4 žloutky a smícháme. Dotuha ušlehané bílky přidáme ke směsi a vmícháme 150 g polohrubé mouky a lžičku prášku do pečiva. Těsto rozetřeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, posypeme nakrájenými jahodami a hrstí mandlových lupínků. Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.  Krátce před vytažením z trouby posypeme ještě jednou hrstí mandlovým lupínků. Protože těch není nikdy dost. :-)


Nepečený jahodový dort. Recept je z blogu Máma v kuchyni a najdete ho tu. Jen místo cukrářských piškotů jsem použila normální a cukru je ještě méně než v receptu. 



A jaké jsou vaše oblíbené jahodové recepty?

1 komentář:

  1. Zkoušela jsem s děckama jahodovou čokoládu, ještě to bude chtít vyladit pár much :D Dneska mě zase chytla mlsná, tak koukám po jahodových receptech a moc se mi libí nápad jahody a salát, tak jdu zkoušet :)

    OdpovědětVymazat