čtvrtek 28. dubna 2022

Co venku… v květnu

Máj, lásky čas… Mokrý máj, v stodole ráj. Když dva se rádi mají, i v lednu je jak v máji… 
Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem, až přijde máj, vyjdeme v háj… Já tedy nejraději hlasuju pro tu lásku a pro ten háj. A beru i to mokro, protože vody není nikdy dost. Takže s láskou do přírody. A nejen 1. května, kdy je to téměř povinné. :-)
Co venku s dětmi v květnu?
  • 1. května se nezapomeňte políbit pod rozkvetlou třešní! Můžete se také vydat do přírody hledat srdíčka. Najdete mech, kámen, pařez, mrak, lístek… ve tvaru srdce?
  • Uspořádejte venku s rodinou nebo přáteli jarní zelený piknik. V květnu už je většinou teplo a slunečno, tak hurá hodovat na deku. Spoustu tipů jak na to a ještě něco navíc najdete třeba v článku na webu jdeteven.cz. Inspiraci od nás najdete TU
  • Na květnových procházkách nás občas (bohužel čím dál méně často) přepadne májový deštík. Skvělá příležitost k pozorování nejrůznější havěti. Po dešti totiž i přímo na chodníky vylézají ti, které jinak za sucha těžko zahlédnete. Vrhněte se s dětmi na pozorování slimáků, hlemýžďů a žížal, kteří se vám ve vlhku budou přímo "motat" pod nohama. Můžete také snadno pozorovat jejich cestičky. Víc hmyzích aktivit najdete TADY a knížky o hmyzácích pěkně pohromadě zase TADY.
  • V neděli 9. května slavíme Den matek. Vyrobte pro babičky a maminky přání třeba z vylisovaných bylin a květinek. A nebo můžete přáníčko barevnými květinkami přímo nakreslit! Natrhané barevné květiny přitiskněte na čtvrtku a malujte přímo jimi. Sytost barvy bude záležet na tom, jak moc přitlačíte. Něco málo o přírodním barvení najdete i na blogu TU.
  • Baštěte "divokou" zeleninu. Nebo si z ní připravte něco dobrého, třeba salát nebo polévku. Z hledání jedlých bylinek se také může stát skvělá detektivní hra pro děti. Více o všem kolem zelených bylinek najdete v článku na blogu. Dobrou chuť!
  • Na rozkvetlé louce můžete pozorovat nejkrásnější zástupce hmyzu. Rozběhněte se za motýly, abyste je mohli pozorovat co nejdéle i za letu. Při motýlové honičce ale pozor, nechytat!
  • V květnu krásně kvete a omamně voní spousta keřů a stromů. Některé z nich mají i velmi neobvyklá květenství. Vypravte se za vůní. Třeba za krásnými svícny jírovců, omamnou vůní hroznů květů akátu, voňavou střemchou, šeříky… Pod mnoha stromy, i těmi ovocnými, je v květnu jakoby nasněženo. A k tomu ten koncert bzučících včel, když si stoupnete blízko ke stromu!
  • Žlutých sluníček je v květnu na zemi ještě víc než v dubnu. Nechte se zlákat jásavými hlavičkami pampelišek a upleťte si královskou korunu - věneček. A nebo pampelišky nasbírejte na sirup. Nerozkvetlá poupata lze také zavařit jako kapary. Vlastně se dá zkonzumovat skoro celá rostlina. A navíc je pampeliška potěcha pro oko. A také se na ní dá pozorovat spoustu drobných živočichů. Skvělá rostlina! Mrkněte do pampeliškového článku TU.
  • Pozorujte kůru stromů. Každý druh má jinou kůru. Hladká, zvrásněná, šupinková, jakoby rozrytá… Zkoumejte ji rukama a potom si udělejte frotáž kůry. Položte na kůru kus papíru, pevně ho držte a přejíždějte přes něj voskovkou položenou na plocho. Struktura kůry krásně vystoupí. Poznáte z kterého stromu je která kůra ještě i doma? Stromový článek najdete TADY.
  • Vydejte se na výpravu k rybníku. Nejprve můžete hledat a zkoumat malé pulce. A později se za teplého a slunného počasí těšit přes den z žabího koncertu.
  • Květen je doba hnízdění ptáků. Zkuste si sami vyzkoušet, jakou dá obrovskou práci hnízdo postavit. Co všechno k tomu budete potřebovat? Inspiraci můžete načerpat opět na webu jdeteven.cz. A obsáhlý článek s pračími aktivitami a knihami najdete u nás TU.
  • Pozorujte kvetoucí květiny. Třeba tulipány jsou k tomuto účelu ideální. Krásně uvidíte bliznu i tyčinky a na prašnících lze lupou pozorovat i jednotlivá pylová zrna. Na některých květinách jistě uvidíte i včely či čmeláky.
  • Udělejte ze sebe záchranáře a zachraňujte hmyz z různých vodních nádržek. Na zahradě v sudu či bazéncích se často topí včely, můry, berušky, vosičky… Podejte jim stéblo či větvičku, hmyz na ni naleze a vy ho můžete opatrně přenést i s větvičkou na suché místo. Drobné hmyzáky potom můžete i pozorovat.
  • K květnu se dá také sbírat a sušit mnoho léčivých bylinek. Vydejte se s dětmi třeba na sběr kopřivy, smetanky, jitrocelu, bezu, kontryhelu nebo lípy. Sušte na léčivé čaje, vyrábějte sirupy a tinktury. Nebo si o bylinkách čtěte TU. Třeba i venku.

A nebo prostě vyrazte ven jen tak a užívejte! Krásný květen!

Co venku: v BŘEZNU, v DUBNU, v KVĚTNU, v ČERVNU.


Žádné komentáře:

Okomentovat