neděle 9. dubna 2017

Jak na… velikonoční přání

Co si tak vzpomínám, tak jsem asi nikdy klasické polednice k Vánocům a k Velikonocům neposílala. Nepíši ani přející SMS. Ani nevím proč. Možná proto, že mi to připadá málo osobní. A tak jsem začala přání vyrábět. Už kdysi dávno snad před patnácti lety. A teď už je z toho tradice. 


Začínala jsem s několika málo kusy pro nejbližší rodinu a počet se postupně zvyšoval a zvyšoval. Nyní už přání vyrábím společně s dětmi a děláme jich pokaždé kolem dvaceti. Před každými svátky se z nás stává taková malá manufaktura. :-) A baví nás to všechny. Moc! Pokud byste si chtěli teď před Velikonoci také trochu zavyrábět a zároveň někoho potěšit ručně vyrobeným přáníčkem, mám pro vás pár tipů. Přání jsou jednoduchá, aby se mohli zapojit i ti nejmenší. 

Letos nějak nestíháme, do tvoření nám vlezly všelijaké choroby, takže přání je opravdu jednoduché. V podstatě jen otisky prstů (dobře se nám na všelijaké takovéto tvoření osvědčila barva z IKEA, protože je sytá a zároveň už namíchaná na správnou konzistenci a netřeba ji ředit) a po zaschnutí se dokreslí veselá kuřátka. A pak už jen nalepit na barevný karton, napsat přání a máte hotovo.

Neděste se, pokud kolečka či oválky, která děti na papír namalují, nebudou na kuřátka vůbec vypadat. Domalovat se dá opravdu cokoliv, jak je to vidět na přiložené fotce.



Pokud vás kuřátka neuspokojila a raději byste třeba květiny nebo vajíčka, přikládám ještě malou fotodokumentaci z předešlých let. Třeba najdete inspiraci tam.

V roce 2016 jsme neobtiskávali prsty, ale vidličky. Barva byla použita stejná jako v předchozím případě a jen jsme po zaschnutí k tulipánům dokreslili zelené stonky.


Rok 2015 byl též ve znamení tulipánů, tentokrát však skládaných z papíru. Pozadí je malované anylinkami do mokrého podkladu. Květy jsou tvořené z barevných trojúhelníků různých velikostí. Trojúhelník si položíte špičkou nahoru a spodní špičky přehnete též nahoru. A pak už jen stačí vystříhat a nalepit stonky a listy a k nim barevné květy.



V roce 2014 jsme vyráběli přáníčka s motivem vajíček. Výrobu zvládnou i ti nejmenší, protože se v podstatě jen stříhají proužky a lepí přes sebe. Dospělí jen vystřihnou přání z kartonu (v přední části vystřihněte velké vajíčko), do kterého se proužky vlepí. Tohle přání není jediné otevírací, protože vnitřní strany se slepí k sobě. Text se píše na zadní stranu. Vyberte si barevné a balicí papíru podle chuti!

Pro rok 2013 jsme vybrali opět obtiskávací techniku. Ta je ale určena spíše menším dětem, protože pokud chcete přání velikosti A6, musíte mít malé ruce. :-) Takže čím menší ruka, tím lepší. Bílou barvou se nabarví dlaň a ukazováček a prsteníček. Obtiskne se a po zaschnutí se dokreslí detaily. 


Přejeme usměvavé svátky jara a požehnané Velikonoce všem!


Žádné komentáře:

Okomentovat