pondělí 5. dubna 2021

Co venku… v dubnu

PŘEDLOŇSKÝ AKTUALIZOVANÝ ČLÁNEK

A je tu duben. I v dubnu můžete vyrážet s dětmi ven a podnikat a pozorovat všelicos. Podobně jako v březnu. Pro inspiraci je tu zase pár tipů. A začneme hned pěkně zčerstva:
  • Velikonoce jsou letos hned začátkem dubna, je třeba se začít co nejdříve chystat. Vyrobte si pomlázku, zasejte osení a nezapomeňte sbírat slupky z cibule na barvení vajíček. I ta se dají obarvit venku v kotlíku na ohni. :-)
  • Procházku kolem rybníka můžeme využít k pozorování vodní hladiny. Vítr ji čeří malými vlnkami. A co teprve, když drobně prší. Každá kapka vytvoří na hladině kroužek. Jejich kola se šíří, protínají, mizí  
  • Dívejte se při pobytu venku kolem sebe po drobné "havěti". Jistě v téhle roční době uvidíte pilně pracující včely, bručící čmeláky, slunící se ploštice ruměnice, hlínu kypřící žížaly a další. A zkuste zvednout kámen nebo rozhrábnout hlínu. To bude hemžení! O knížkách o havěti je na blogu i samostatný článek, najdete TU i článek o hmyzích aktivitách.
  • Na jaře se čistily a otvíraly studánky. K téhle tradici se můžete snadno vrátit. Třeba ve svém okolí máte pramen nebo studánku, které se třeba vyčistit. Nebo nějakou potkáte na procházce nebo výletě. Není nic snazšího než přiložit ruku k dílu. Určitě se po dobře odvedené práci i rádi napijete.
  • Brzy ráno můžete v těchto dnech pozorovat v listnatém lese nebo parku ptáky. Je dobré si s sebou vzít dalekohled a atlas ptáků. Ptáky tak můžete rovnou určovat. Zaposlouchejte se také do ptačího zpěvu a zkuste určit odkud a kdo se ozývá. Tady je malý pomocník z Českého rozhlasu. Nebo mrkněte do ptačího článku plného knížek i aktivit TU.
  • Nasbírejte si venku čerstvý, křupavý a velmi zdravý "plevel" a udělejte si z něj něco na zub třeba pro venkovní piknik. Co třeba kopřivový závin, vaječné omelety s bršlicí, lučinovou pomazánku s ptačincem a ředkvičkami, sedmikráskovou polévku. Možností je spousta a venku budou jistě chutnat zvlášť dobře. A třeba zrovna na zelený čtvrtek 9. dubna, kdy je dobré sníst hodně zeleného. Samostatný článek o knihách o bylinkách a plevelech i o receptech z nich najdete TU a TU.
  • V dubnu už krásně kvetou pampelišky. Nenechte si ujít jejich žluté hlavičky a ozdobte se věnečky. A než ta krásná koruna ovadne, otrhejte pampelišky do hrnce a uvařte si pampeliškový med či spíše sirup. Víc pampeliškové inspirace najdete v článku TU.
  • Dubnové vlhké jarní dny jsou jako stvořené k pozorování kosího zápolení se žížalami. A k tomu kosí prozpěvování! Stačí se zaposlouchat.
  • Vyrazte ven naboso. Třeba jen kousek po zahradě. Nebo můžete na celý bosonohý výlet. A vemte to třeba i kousek potokem! :-)
  • 22. dubna je Den Země. Udělejte něco pro naši planetu. Vyrazte uklízet odpadky na místo svých oblíbených procházek. A založte si hřbitov odpadků, abyste věděli, jak to s těmi odpady vlastně je.
  • 24. dubna je svátek svatého Jiří. A to vylézají hadi a štíři. Vydejte se na nějaké slunné kamenité místo, třeba objevíte ještěrky.
  • Udělejte si voňavé záhony. Nebo alespoň truhlíky či květináče. Opatřete si semínka nebo sazeničky různých bylinek a společně s dětmi zasejte či zasaďte. Budete mít přísun zdravého zeleného koření po celé léto. Děti mohou lístky trhat samy a ochutnávat nebo poznávat podle vůně. Práce na zahradě může být pro děti zábava a pro vás relaxace. Článek s knížkami o zahradě najdete TU.
  • Právě v tomhle období se dají (nejen) v lese pozorovat kvetoucí stromy. A že jsou to mnohdy květenství podivuhodná. Třeba červená na modřínech nebo žlutavé jehnědy plné pylu na břízách a lískách. Zasněžte si zlatavým popraškem. :-)
  • A když už budete v lese koukat na květy nahoře, mrkněte občas i pod nohy. Třeba objevíte žluté orseje, bílé sasanky nebo namodralé a růžové dymnivky. 
  • Filipojakubská noc, Valpuržina noc, Beltine, čarodějnice… Právě 30. dubna. Oslavte příchod jara a tepla u zapáleného ohně.
  • Vezměte si s sebou na procházku někdy skicák. A zastavujte se a kreslete, co udivíte zajímavého. Věci viděné s tužkou a papírem v ruce jsou najednou jakoby jiné. A to báječné zklidnění k tomu!
  • A pokud chcete v dubnu slavit (nejen) venku, mrkněte do dubnového článku plného svátků a významných dnů TU.

Krásný duben!
Spoustu skvělých tipů na trávení času venku najdete na webu Učíme se venku a na webu jdeteven.cz. Pro duben obzvláště doporučujeme zelený výlet.

Co venku: v BŘEZNU, v DUBNU, v KVĚTNU, v ČERVNU.


5 komentářů:

  1. Na tolik super aktivit je ten duben nějaký krátký :-) taky si jaro různě užíváme, například letos si píšeme seznam všech motýlů, které jsme viděli u nás okolo domu... už máme 5 druhů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, to je super aktivita. Mám pocit, že motýlů nějak ubývá. My zatím neviděli letos ani jednoho. :-/

      Vymazat
  2. Dekuji za bajecne tipy. Nepremyslite nad vydanim knihy? Hned bych si ji koupila. Jste uzasna, absolutne nechapu,kde na to vse berete cas,klobouk dolu.Myslim,ze Vase deti budou mit na detstvi ty nejkrasnejsi vzpominky! Misa K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Míšo, za Vaše slova. Po pravdě nad knihou tedy nepřemýšlím. :-) A občas se zpětně divím, kde jsem na tu kterou věc vzala vlastně čas. :-D Mějte se krásně!

      Vymazat
  3. Tak my zase pro změnu v dubnu chodíme pomalinku už rybařit, takže každý máme evidenentně něco. Manžel mi dal předčasně k vánocům nové pruty na kapry , takže se moc těším na to, jak se hned venku oteplí a já poběžím je všechny vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat