pátek 5. května 2023

Co venku… hmyzáci a jiná havěť

O hmyzu a dalších bezobratlých si netřeba jen číst (viz článek o "hmyzích" knížkách a dalších materiálech). Drobná havěť může být totiž skvělým předmětem pozorování. A obzvláště děti jsou světem těchto drobných živočichů obvykle fascinovány a je krásné je v jejich nadšení a zapálení pozorovat. A také povzbuzovat. Na blogu najdete i další články - třeba o beruškách TU nebo o včelách TU, článek o dalších hmyzích knížkách TU.

Rodičům se právě v "hmyzí" oblasti nabízí obrovské množství možností a příležitostí, jak tento svět dětem přiblížit a společně si ho užít. Drobné havěti je všude kolem nás spousta. Pozorovat můžete jen tak. Stačí se pořádně rozhlížet, určitě nějakého hmyzáka objevíte.  Nebo zvedněte kámen a koukejte. To bude úprk!


Teď na jaře můžete pozorovat ploštice ruměnice pospolné, které se po zimě vyhřívají na sluníčku a páří se (ta větší a širší je samička). Vyletují první bručouni čmeláci a pilné včely a můžeme je vidět na mnoha květech. Později je možné vidět i jak se včely rojí. Po zimě vylézají brouci a mravenci. Obzvláště mravence můžete skvěle pozorovat. Třeba na vyšlapaných lesních cestách, kdy se jen tak neztratí mezi jehličím. Zkuste jim do cesty postavit nějakou překážku nebo kousek jídla a pozorujte, co se bude dít. Pokud pracujete na zahrádce nebo jen tak rozhrábnete nakypřenou hlínu, určitě se vám podaří něco objevit. Teď na jaře bývá hlína plná všelijakých larev, ponrav nebo housenic, z kterých se brzy vyklubou brouci či někteří z blanokřídlých. Když nic jiného, tak žížalu objevíte skoro určitě. 


Později můžete pozorovat vážky či motýly. "Svatby" hlemýžďů. Pavouky, jak soukají své sítě. Můžete si zkusit pavučinu také vykouzlit na osnově ze špejlí nebo udělat velikou pavučinu na zahradě nebo v lese mezi stromy. Komu se ji podaří prolézt, aniž by ho pavouk chytil? A co teprve cvrčci a k tomu kobylky a sarančata. Ty můžete nejen pozorovat, ale i poslouchat. Jak se od sebe liší, jak je rozeznat ? Rozdílů je víc, ale prvně mrkněte na tykadla. A večer světlušky. Je toho tolik, co lze v létě pozorovat. 
Ještě toho nemáte dost? :-) Tak na podzim rozhrábněte opadanku, zvlhlé listí, které se už trochu smíchalo se zemí. V opadance prý žije na jednom metru čtverečním víc než pět tisíc živočichů! To by bylo, abyste něco neobjevili. Třeba žížaly, škvory, berušky, stonožky, stínky, svinky… a další havěť. 


Ke snazšímu pozorování si můžete trochu pomoci. Vyrobte si past na brouky. Třeba tu podle skvělé knížky Terezy Vostradecké Hravouka. Popř. si pořiďte hmyzí pozorovací výbavu. Můžeme doporučit obyčejnou lupu, zvětšující kelímek s (dvojitou) lupou, pro lov vodního hmyzu planktonku a pro lov lučního hmyzu smykačku. Avšak nezapomeňte být při lovu velmi ohleduplní a ulovený hmyz po prozkoumání zase vypusťte. Potřebné vybavení najdete třeba v e-shopu Chaloupek.



Máte zahradu? Není nic jednoduššího si hmyzáky přivábit přímo tam. Jak na to? Je to úplně jednoduché. Stačí nemít zahradu moc uklizenou. :-) Hmyz a jiní bezobratlí (bohužel i slimáci, ale to už je riziko podnikání) mají moc rádi hromádky kamenů, dřeva a jiných přírodních materiálů. Rádi se tam schovávají a daří se jim tam dobře. Stačí jim třeba i přiklopený, trochu v hlíně zahrábnutý květináč. A nebo zkuste nechat část zahrady neposečenou a pořiďte si kompost.
No, a pokud byste na zahradě raději nějakou "kulturnější" stavbu, zkuste s dětmi postavit malé broukoviště nebo vyrobit hmyzí hotel. My jsme malinké broukoviště realizovali a skvěle se to v něm hemží. Na hmyzí hotel se už několik let chystáme a věřím, že na něj letos dojde. :-) Pro motýli, včely a čmeláky můžete zase vysadit či vysít více kvetoucích rostlin a keřů. U nás třeba bezkonkurenčně nejvíce vede kvetoucí dobromysl, tu milují všichni beze zbytku. Nebo co takový celý "motýlí záhon"? A nezapomeňte v létě na motýlí či hmyzí pítko. Stačí obyčejná mělká miska s trochou vody a kamínky nebo plovoucími dřívky.



Nápadů na aktivity kolem hmyzu a podobné havěti je spousta. A článků o nich také. Takže jen malé doplnění:
  • Další tipy na pozorování mravenců můžete najít na webu Jděte ven.
  • Motýlí aktivity z různých soudků můžete okouknout na Jděte ven.
  • Článek na webu Zahrada centrum o tom, jak na zahradu přilákat užitečný hmyz. 
  • V článku na webu iReceptáře se zase dozvíte, jak přilákat na zahradu čmeláky.
  • Hmyzí domečky můžete sestavit podle článků na blogu Petry Štěpánkové. Na stejném blogu najdete i domeček pro škvory či úkryt pro včelky samotářky.
  • Pokud se rozhodnete pro hmyzí hotel, doporučuji vyčerpávající informace na webu vcelky.cz.
  • Když si na stavbu sami netroufáte, můžete si materiál na sestavení malého hmyzího domku objednat na webu Budka jako dárek.
  • Informaci o tom, co je broukoviště, a jak ho postavit najdete na stránkách ekolist.cz.
  • Pro výtvarné "hmyzí" aktivity můžete využít třeba stránku tu
Nejrůznějších hmyzích materiálů najdete poměrně hodně. Za nás můžeme doporučit tyhle. 

Moc rádi máme PROMĚNY od Pipasiku, které krásně ilustrovala Aneta Františka Holasová. Jsou to vývojová stádia/životní cykly nejen hmyzáků (najdete tu ještě čolka a skokana) v nápaditém provedení. Karty mohou sloužit i jako jednoduchá puzzle. Ke kartám je i knížečka plná zajímavých informací. Víc najdete TU a zdarma ke stažení i pracovní listy k Proměnám TU.


Máme moc rádi všechna pexesa od rodinné firmy Little Bears a všechna je máme doma. Nemohlo nám chybět ani to hmyzí s názvem LUČNÍ HMYZ. Najdete tu v plátěném pytlíčku dvacet dvojic s krásnými obrázky na pevném kartonu. Každá kartička obsahuje i piktogramy, jestli je daný hmyz chráněn, čím se živí, či jakou prochází proměnou. A k tomu "průvodce" se spoustou informací a "perličkou" navrch. Víc najdete TU


Kartičky od firmy Kupka jsou u nás doma také hodně oblíbené. Skvěle se dají kombinovat s figurkami třeba od firmy Schleich či Safari. Kartičky najdete TU.


Doma máme už dlouho vkládačku od Sůvy z dříví, ti už bohužel nevyrábějí, ale podobná hmyzí puzzle a vkládačky najdete od Malá Aňa TU. Kartonová vývojová vrstvená puzzle najdete u Lipky TU. Z hmyzáků je zastoupená včela, mravenec, slunéčko a vážka.


Několik hmyzích materiálů najdete i u Příroda do kapsy TU.

Kromě hotových materiálů si můžete zakoupit i mnohé hmyzí materiály a pracovní listy z vytištění doma:
  • několik hmyzích materiálů od Stezky pro děti najdete TU 
  • skoro desítku hmyzích materiálů od Ateliér v lese najdete TU
  • třísložkové hmyzí karty od Montessori Hračky TU
  • spoustu hmyzích materiálů je i na Učitelnici TU

A nakonec hmyzí materiály volně ke stažení:
  • skládání půlek hmyzáků k sobě od Juchuuu
  • hmyzí pracovní list z Národního muzea TU
  • velkémnožství materiálů najdete na ČTedu
  • hmyzí aktivity z 3dinosaurs
  • aktivity k cyklu vývoje motýla z 3dinosaurs
  • hmyzí omalovánka od AniMuk



-------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

1 komentář:

  1. To je úžasná studnice nápadů a aktivit. Pochytávám přesně tyhle pdf včetně knížek z ruznych zdroju, ale Vy to mate vsechno pohromadě na jednom místě, paráda :-) děkujeme!

    OdpovědětVymazat