neděle 16. dubna 2017

Co číst… hmyzáci a jiná havěť

Venku začíná vylézat různá drobná havěť a všelijaké malé potvůrky. To malé, co leze, létá, skáče a píďalí se kolem. Můžeme tomu říkat hmyz, i když to tak úplně není. Většina potvůrek kolem nás sice do velice různorodé skupiny hmyz patří, ale zdaleka ne všichni. Třeba takoví pavouci, stonožky, hlemýžď... Dnešní čtení zkrátka bude o bezobratlých, tedy o těch "bez páteře". A hmyz je jen jednou (byť nejpočetnější) skupinou bezobratlých. 


Ale dost teorie. Pokud máte chuť se společně s dětmi s touhle drobnou havětí trochu víc skamarádit, umět ji pojmenovat a znát, vemte do ruky některou z představovaných knížek. Krásných knížek pro děti o "hmyzu" vyšlo v posledních letech celkem dost. Vybírám ty, které jsme rádi četli či čteme, ty, ke kterým se třeba i pravidelně vracíme. A nebo ty, které nám učarovaly v posledních dnech a nemůžeme se jich nabažit. Tady je pár z nich:

Sekora, Ondřej. Knížka Ferdy Mravence. Praha : Albatros, 2004. 179 s.
Snad nejstarší knížka pro děti o hmyzácích (já vím, já vím, na Broučky jsem nezapomněla, ale tak nějak se mi sem nehodí :-) ). V povídání o chytrém a šikovném mravenci Ferdovi, který vyvede mnohé veselé kousky, ale vždy je ochoten pomoci, se malí čtenáři dozvědí spoustu nejen z hmyzí říše. Jak by taky ne, když Ferda se rád s každým přátelí. Setká se nejen s broukem Pytlíkem (pro nás neidentifikovatelný druh, má někdo tip?), ale i třeba s cvrčkem, beruškou, lučním koníkem, hlemýžděm, komáry, pavouky, zlatohlávkem, tesaříky, krtonožkou, hrobaříkem, blechou, housenkou,motýly… A o každém z nich se něco zajímavého dozví Ferda i děti. U nás se Ferda hodně poslouchá jako audiokniha a můžeme ji směle  doporučit jako první "encyklopedii bezobratlých".





Černá, Olga. Poklad starého brouka. Ilustrovala Alžběta Skálová. Praha :  Baobab,  2007. 68 s.
Tahle knížka není jen pohádkové povídání o malé Julče a jejích (nejen) hmyzích kamarádech, ale i jakýsi vtipný a čtivý návod k použití pro všechny malé děti, které potřebují zahnat nudu. Julie se na prázdninách u tetičky na venkově nemá čím zabavit. Až tetina vzpomínka: „Tvoje máma, když byla malá, stavěla u pařezů domečky pro trpaslíky,“ holčičku přivede na nápad zkusit to také. Do jejího domku se nastěhuje brouk, a za to, že mu Julča pomůže se stěhováním, jí věnuje kousek svého „pokladu“ – kamínek. Ten jí má splnit přání: „Aby se tu něco dělo.“ A věci se opravdu začnou dít. Najednou má mnoho nových známých a zažívá s nimi příběhy, o nichž se ostatním dětem může jenom zdát. A kdože jsou ti známí? Třeba mravenec Čenda, pavoučice Rózi, housenka Oto, ještěrka Týnka, noční můra a dokonce i Blecha. A ta je opravdu s velkým B. :-) Milé povídání o drobotině pod nohama nejen pro holky jemnými ilustracemi doplnila Alžběta Skálová.




Holasová, Aneta Františka. Pohádka o Ipsíkovi, aneb, Jak se lýkožrouti naučili psát. Praha : Běžíliška, 2016. Nestr.
Být jediný, kdo umí číst a psát, by nebyla žádná zábava. To zjistil i učený lýkožrout Ipsík, který proto písmena naučil larvičky v celé kolonii. Když pak přiletěl strakapoud a Ipsíka sezobnul, věrní žáčkové na jeho počest začali pod kůru vykousávat kroniku lýkožroutího rodu, který dodnes nese latinské jméno Ips typographus, tedy lýkožrout psavec. Autorské knížka Anety Františky Holasové je skvěle vymyšlená a zpracovaná. Dozvíte se z ní mnoho zajímavého o životě lýkožroutů. A že jsou to podivuhodně zajímaví tvorové!




Holasová, Aneta Františka. Lumír včelaří, aneb, Medový slabikář. Praha : Raketa v produkci nakl. Labyrint, 2013. 78 s.
Aneta Františka Holasová podruhé. A opět skvělá "hmyzí" knížka. Tentokrát o včelách, o jejich životě a také o medu a včelaření. Medvěd Lumír provází čtenáře celým včelařským rokem: od podletí až k medodobraní, vysvětluje, kde včely berou vosk k stavbě svého díla, co je to propolis a k čemu slouží, jak funguje včelí společenství a kdo co v úle dělá… Autorská kniha je určena všem malým čtenářům a jejich rodičům, kteří mají rádi med a chtěli by se o včelařském řemesle dozvědět něco víc. Fascinující téma, bravurně vyvážená výtvarná i textová stránka, svěží přístup, krásná kniha. Můžeme jen doporučit.






Dvořák, Jiří.  Havětník. Ilustrovala Daniela Olejníková. Praha : Baobab, 2015. 69 s.
Další ze skvělých ilustrovaných encyklopedií z pera zkušeného popularizátora přírodních krás Jiřího Dvořáka. Po Rostlinopisu přichází na řadu Havětník. Vši, blechy, roztoči, čmelíci, holubi, faraoni, žravé housenky a jiný neřád, hmyz a plísně, cizopasníci a různé další nechutné potvory, které nikdo nemá rád, a přece tu jsou. Všechny mají své příběhy, některé jsou dokonce užitečné, jiné nakonec i obdivuhodné… tak proč se o nich pro děti nikdy nic nepíše? Chcete-li se o nich dozvědět víc, je tohle kniha právě pro vás. Vlastně, tahle umělecko-naučná knížka doplněná hádankami a obrázky Daniely Olejníkové může poučit i pobavit celou rodinu. Alespoň nás tedy vždy, když ji otevřeme, spolehlivě pobaví.






Dvořák, Jiří. Minimax a mravenec, aneb, Jeden den v říši hmyzu. Ilustrovala Radana Přenosilová. Praha : Baobab, 2009. 60 s.
A znovu Jiří Dvořák. Devítiletý syn přírodovědce Max se po vzoru svého otce stává badatelem a zkouší své první pokusy a pozorování. Jsou prázdniny a kluk si za objekt svého zkoumání vybere mravence. Stane se však něco nečekaného: z malého Maxe se stane ještě menší Minimax - kluk "minirozměrů" srovnatelný s mravencem. Z předmětu experimentu je náhle pan kolega mravenec. Nyní už nejde Maxovi o bádání. Musí se dostat  z mnoha dobrodružných a mnohdy i hrozivých situací a hlavně!, hlavně se musí dostat domů. Podaří se mu to? Hravé, veselé a poučné vyprávění „ze života hmyzu“, doplněné semtam naučnou vsuvkou (věděli jste třeba, že motýli výborně slyší, nebo že mravenci tu byli už v době dinosaurů?). Tentokrát spíš zase pro kluky, doporučujeme!






Krolupperová, Daniela. Mizící hmyzíci : pohádka. Ilustrovala Eva Chupíková. Praha : Portál, 2013. 95 s. 
Království růží postihlo zlé prokletí. Bylo napadeno neznámými vetřelci, černými tvorečky, kteří způsobili, že růžové keře začaly vadnout a chřadnout. Celému království hrozí zkáza. Je ohrožen i život růžových víl obývajících růžové keře. Najdou víly někoho, kdo je zachrání? Příběh mizících hmyzíků je pohádka, která dětským čtenářům pootevře okénko do tajemného světa dobře známých drobných živočichů (děti poznají třeba svižníka, slunéčko sedmitečné, vodomila, sršeň, krtonožku, červotoče, kobylku a další). Poznávají jejich vlastnosti a řeší jednoduché otázky připojené za každou kapitolou. Mezi nepatrnými stébly trav se odehrávají velké příběhy pro malé (i větší) děti. A k tomu nádherné i názorné ilustrace Evy Chupíkové. Stačí se začíst!




Poláková, Zdena. Už jste o tom slyšeli? Ilustrovala Vlasta Hábová. Kněžice : Chaloupky, 2013. Nestr.
28 básničkových příběhů malým čtenářům přiblíží každodenní trampoty ze světa brouků, žížal, můr i motýlů. Sbírka je doplněna pro každý příběh kartou s omalovánkou, kde děti mohou svoje hrdiny vymalovat. Seznámí se tak třeba s octomilkou, ovádem, pakomárem, píďalkou, potápníkem, tesaříkek, žížalou, světluškou, vírníkem, tiplicí a řadou dalších..




A na závěr dvě skvělé obří novinky ze Slovartu.

Zommer, Yuval. Velká kniha drobné havěti: brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky. Praha : Slovart, 2016. 63 s. 
Tahle knížka nás opravdu baví. A to nejen tím, že drobné havěti je věnována kniha skoro obřích rozměrů. Navíc je kniha psána srozumitelným jazykem, není v ní příliš textu a je hodně hodně obrázková, takže zaujme i ty nejmenší čtenáře. Avšak informace, které obsahuje, jsou zajímavé a určitě chytnou i dospělé. Autorovi a ilustrátorovi v jednom se život drobné havěti podařilo skvěle zachytit. Text a obrázky doplňují ještě hádanky a otázky, takže děti se od knížky opravdu odtrhávají jen těžko. :-) Pokud potřebujete vědět, jak rychle se pohybuje hlemýžď, jestli se brouci bojí tmy, nebo proč chodí mravenci v zástupu, je tahle "potvůrková" knížka právě pro vás. Knížka o životě bezobratlých je veselá, originální a dozvíte se z ní mnoho nového.







Socha, Pioter. VčelyPraha : Slovart, 2017. 36 dvoustran.
Obří, nádherně a bohatě ilustrovaná kniha ze světa včel a také včelařů. Dětem i rodičům ukáže, jak si tihle malí pracovití tvorové žijí ve svém království, jak se dorozumívají, jak vypadají, jaké mají zvyky. Sledujte, jak tančí, a odhalte, kdy a proč to dělají. Zjistěte, proč se ocitly na Napoleonově plášti a jakým způsobem vědci přišli na to, že včely byly na světě dřív než dinosauři. Vyzkoušejte si práci po boku včelaře, vydejte se s úly autem do mandloňového sadu, ochutnejte různé druhy medu, mrkněte jak to měli s včelami Slované či Egypťané, nebo jak se sbírá med v Etiopii či Kambodže. A co na to medvěd brtník?… Úžasná kniha, včelí svět naprosto ze všech stran. Je tam i historie a zeměpis! Zkrátka všechno, co jste si přáli vědět o včelách a báli jste se zeptat. :-) ).





A ještě nemůžeme zapomenout leporelo, které má rád hlavně náš nejmenší.

Carle, Eric. The very hungry caterpillar. London : Penguin Books. 1994. Nestr.
Známý příběh hladové, nenažrané housenky nejen pro úplně nejmenší děti. Knížku ocení už roční dítě - pevné stránky se dobře otáčejí, dírky v nich lákají k prozkoumání... Batole rozeznává ovoce a další jídla. Může zkusit provlékat dírkami tkaničku. Předškolák se učí dny v týdnu a počítání. Školáček se něco dozví o vývoji motýla a může zkusit angličtinu. Nádherně ilustrováno, s jednoduchou angličtinou. Doporučují všechny tři naše děti! :-)





A ještě pár našich osvědčených naučných a poznávacích knih navrch. Zakoupit můžete třeba na webu Chaloupek TU nebo na webu Lipky TU.




Nemáte-li chuť číst, zkuste nějaké audio (všechny najdete i v knižní podobě) nebo video.

Audioknihy
  • Sekora, Ondřej : Příhody Ferdy Mravence a brouka Pytlíka (skvělá zvuková koláž pohádkového světa hmyzu, v níž vyniká rozumný Ferda Vlastimila Brodského, chaotický Pytlík Karla Högera a žalobnice Beruška Jiřiny Bohdalové)
  • Karafiát, Jan. Broučci (několik různých zpracování s různými interprety)
  • Čtvrtek, Václav. O makové panence a motýlu Emanuelovi (zvuková podoba jednoho z nejoblíbenějších TV večerníčků, čte Vlastimil Brodský)
  • Kahoun, Jiří. Příhody včelích medvídků (vyprávění o dvou malých čmeláčcích, Čmeldovi a Brumlovi, namluvil Václav Vydra a další)
  • Šrut, Pavel. Pavouček Pája (pohádkový  příběh o dobrodružstvích malého pavoučka Páji, čte Jiřina Bohdalová)
Videa
  • Kapitolky o havěti (Archiv České televize, kapitoly: Louka, Motýl, Potápník, Vosa, Slunéčko, Krtonožka, Kůrovec, Hrobařík, Komár, Páteříček. Vše, co jste kdy chtěli, a možná ani nechtěli vědět o nejznámějším hmyzu naší přírody.)
  • Líhnutí motýla (Časosběrna. Zrychlené líhnutí denní motýla Monarchy stěhovavého, který je známý především svou každoroční poutí do středního Mexika v obrovských hejnech.)
  • Hladoví mravenci (Časosběrna. Co udělá s mravenci pár kapek sladké šťávy?)

Jaká je vaše "hmyzí" oblíbená? Krásné (společné) čtení! 
 Pokud máte chuť i na nějaké "hmyzí" aktivity s dětmi venku, najdete je TU.


4 komentáře:

  1. Dobrý večer děkujeme za krasne inspirace. Dcera si oblíbila o Kvetusce a tesaříkovi. A pak pavouci prazdniny, ta je krasne prázdninova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, no vidíte, Pavoučí prázdniny jsou i naše oblíbené. Na ty jsem úplně zapomenula. Vlastně všechny od paní Popprové. A o Květušce a tesaříkovi neznáme, tak zkusíme. Díky!

      Vymazat
  2. No to je nádhera! Náhodou jsem narazila na vaše stránky a klobouk dolů za všechnu tu inspiraci pěkně pohromadě:-)
    Jako učitelka a babička určitě využiji, díky moc. Mirka K.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá hmyzí inspirace. Ještě třeba moje knížka Včelky samotářky - pohádkově laděné příběhy ze života drvodělek, čalounic, zednic, pískorypek a dřevobytek. Petra Pomijová

    OdpovědětVymazat