sobota 28. října 2023

Jak na… zápisníčky do přírody

Tyhle na výrobu jednoduché notýsky jsem vyráběli už loni a jsme s nimi moc spokojení. Dá se do nich psát, kreslit, malovat, vlepovat, do jednoho z nich dokonce i ukrývat nalezené poklady.

Výroba toho prvního je superjednoduchá a na jeho výrobu použijeme dokonce jednu z nalezených přírodnin. Stačí si nastříhat papír podle toho, jak velký chceme mít notýsek. Papíry nastříháme ve velikosti dvoustrany. My používáme papír A4 přestřižený napůl po délce. Nastříhané papíry přehneme. Doporučuji navrch přiložit i tvrdší papír stejné velikosti, bude sloužit jako desky sešitku. No a pak už jen stačí udělat na přeložené straně dva a dva nástřihy, ohnout je nahoru, rozevřít a prostrčit vzniklými "očky" klacík nebo větvičku. Doporučujeme hladkou, aby vám doma "nedrobila". :-)



Druhý sešitek je trochu náročnější, ale výrobu zvládnou též i děti. Tento notes slouží nejek k psaní a malování, ale také k ukládání různých nalezených (pravda spíše plošších) přírodnin. Kromě listů papíru totiž obsahuje i poměrně velké kapsy. Resp. velikost kapes se odvíjí od toho, jak velké máte po ruce hnědé svačinové pytlíky. Doporučujeme ty hnědé, svělé jsou totiž tenčí a snadno se trhají. Pytlíkům ustřiháme dna, abychom získali jakési papírové tunely. Ty přehneme napůl a dáme na chvilku stranou. Nastříháme si papíry stejné velikosti jako jsou pytlíky a též je přehneme. A potom na sebe střídavě skládáme papír-pytlík-papír-pytlík... Porovnáme si je, abychom měli přehyby na sobě a hřbet sešijeme pevnější nití. A pak už jen napříč celým vrchním papírem nalepíme stužku, která bude sloužit jako vázací tkanice a na vršek sešitu nalepíme obálku z tvrdšího papíru. Doporučujeme nějakou barevnou. A je hotovo!




Ať vám zápisníky do přírody slouží jako nám!









2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Saši, sáčky to byla logistika jak blázen! U nás mají v papírnictví i v domácích potřebách jen ty světlý a ty jsou strašně tenký. Tak jsme si ty klasický hnědý museli nachromáždit od pečiva. :-)

      Vymazat