pátek 14. července 2023

Recepty… meruňky, oranžová sluníčka léta

Tak koukám, že se tady z toho stává téměř regulérní kuchařský blog, či co. Ale co naplat. Na Moravě dozrávají meruňky, je třeba se podělit o recepty. :-)

Máme rádi meruňky čerstvé, kompotované i meruňkovou marmeládu, ale o těch to nebude. Meruňky se dají připravovat i na slano třeba s kuřecím masem (kuřecí prsa s meruňkami, dušené kuře s meruňkovou nádivkou), ale ani o tom to nebude, protože máme doma vegetariána a masově téměř nevaříme. Téměř všechno budou sladké recepty. Navrch jeden neobvyklý slaný. Všechny máme ozkoušené a moc nám chutnalo.



Meruňky se mohou dát i do obou bublanin, které jsou rozepsané v jahodovém článku tu na blogu. Je tam recept na bublaninu "zdravou i nezdravou". Té "nezdravé" budou asi meruňky slušet víc. :-)

Pokud chcete vyzkoušet něco trochu jiného, zkuste obrácený meruňkový koláč. Utřeme 125 g změklého másla s 90 g třtinového cukru do pěny. Pak přidáme 2 vejce a 70 ml vlažného mléka. Promícháme, přisypeme 100 g jemně mletých mandlí a 140 g hladké mouky smíchané se 2 lžičkami kypřícího prášku do pečiva. 40 g másla a 40 g třtinového cukru rozpustíme v hrnečku. Směs nalijeme do máslem vymazané dortové formy a poklademe půlkami meruněk řezem dolů. Na meruňky vlijeme těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů 35-40 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout a potom vyklopíme na mřížku.

Tohle je můj úplně top meruňkový recept. Tenhle tvarohovo-meruňkový závin mi moc chutnal. A nejen mně. Už jsem o něm psala v článku o letním pikniku. Ale pro jistotu znovu:
nejlepší je na závin domácí lístkové těsto. Nejrychlejší je ovšem koupit si už rozválený plát. Ten potřeme strouhankovou směsí. Tu připravíme tak, že na pánvičce rozpustíme cca 20 g másla, přidáme 50 g moučkového cukru a dvě lžíce strouhanky a na mírném ohni lehce osmahneme. Střední pás těsta pokryjeme tvarohovou náplní. Tu smícháme ze 250 g měkkého tvarohu, 1 bílku, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 vanilkového cukru a špetky soli. Na tvaroh naklademe rozpůlené meruňky. Zavineme, potřeme vajíčkem a pečeme při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.



Rýžový meruňkový nákyp je taky bašta. Dá se jíst teplý i studený. 300 g rýže spaříme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Když začne rýže měknout, zalijeme ji 1 l  osoleného mléka (může být i rostlinné) a uvaříme doměkka. 120 g másla, 50 g třtinového cukru a 4 žloutky utřeme do pěny. Tři bílky vyšleháme do tuha a oboje přimícháme do vychladlé rýže. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno dáme polovinu rýže, na ni půlené meruňky a trochu skořice. Na meruňky zbytek rýže. Pečeme v mírně vyhřáté troubě půl hodiny. Zhruba deset minut před koncem pečení vyšleháme zbylý bílek se lžící cukru, směs naneseme na nákyp a dopečeme.



No a meruňkové knedlíky jsou klasika. Tyhle jsou tvarohové a recept je opravdu super jednoduchý. Potřebujete k němu jen dvě ingredience. Umyjeme meruňky (cca 16 menších kusů), nařízneme a vyjmeme z nich pecku. 500 g tvarohu (ten v alobalu) smícháme na vále s 200 g jemné krupičky nebo hrubé mouky a vypracujeme těsto. Vyválíme váleček a nakrájíme na 16 kousků. Z každého uděláme placičku, do které zabalíme meruňku. Ukoulíme kulaté knedlíky, které necháme odležet 15 minut v lednici. Poté knedlíky vložíme do vroucí vody, po chvilce "odpíchneme" ode dna a vaříme na mírném plameni. Poté co vyplavou na povrch, vaříme asi ještě 1-2 minuty. Vyndáme, necháme okapat. Servírujeme rozkrojené napůl, jen polité rozpuštěným máslem a posypané cukrem. My jsme mlsouni, takže přidáváme ještě na másle opraženou strouhanku. 



A na závěr jeden "slaňoch". Tohle je meruňková obdoba rajčatového salátu capresse. To když už nevíte, kam ty meruňky ještě strčit. :-) A je to vážně moc dobré! Tři meruňky rozkrájíme na čtvrtky. Hrst bazalkových listů pokrájíme nahrubo. Mozarellu navrchu nakrojíme do kříže a rozevřeme jako květ. Dáme ji do misky, kolem rozložíme meruňky a posypeme bazalkou. Zakápneme olivovým olejem  a podle chuti osolíme a opepříme.



Meruňkám zdar, těm z Moravy zvlášť! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat